Exploatör och byggare med hjärtat i Trelleborg

Publicerad:

Han är uppvuxen i Trelleborg, han lever i staden och han andas Trelleborg. I tjugo år har fastighetsägaren och exploatören Bengt Nilsson och hans bolag Alsingevallen haft en ledande roll som byggare av det nya Trelleborg.

– Jag är glad över utvecklingen, och jag delar kommunens vision om 50 000 invånare. Som byggare ser jag ju att folk vill flytta hit och vill bo här.

Söder om Trelleborgs centralstation har Bengt Nilsson satt igång markarbeten inför bygget av den 300 kvadratmeter stora Victoriasalongen. Förhoppningen är att skapa en attraktion för både trelleborgare och besökare.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Ett kort stenkast från gamla posthuset på Kontinentgatan, ett av Bengt Nilssons första stora fastighetsköp, ligger Trelleborgs centralstation. Den äger han också, liksom gamla Tullkammaren på andra sidan gatan.

Centralen och Tullkammaren förvärvade hans bolag Alsingevallen från Trelleborgs hamn i april 2018. Enligt pressmeddelandet för ”långsiktig hållbar förvaltning” och för att ”vårda och bevara för kommande generationer”.

Tankegångarna går igen också när Bengt Nilsson berättar om andra projekt som Alsingevallen utvecklar.

– Jag ägde ju redan gamla posthuset, så när Centralen och Tullkammaren var till salu kände jag att det vore roligt om jag kunde gå i hamn med köpet. Vi var väl fem, sex bolag som konkurrerade och jag tror att våra bud låg på ungefär samma nivå. Jag vet inte säkert, men jag tror att det vägde över till min fördel att Alsingevallen är ett lokalt företag, att vi kanske känner lite mer för de här byggnaderna och för Trelleborg än många andra. För mig var det inte bara en affär.

Siktar på kungligt besök

Idag är samtliga lokaler i centralstationen uthyrda, men stationsbyggnaden ska kompletteras med ytterligare en attraktion. Bengt Nilsson bläddrar bland byggritningarna på bordet i fikarummet innan han hittar rätt dokument.

– Här! Nu bygger vi Victoriasalongen, efter tågfärjan Drottning Victoria som gick till Sassnitz på 40-talet, bland annat. Det blir 300 kvadratmeter på södra sidan av stationen. Inredningen och möblerna som fanns i salongerna på färjan ligger nedpackade på ett lager. Jag skulle hemskt gärna vilja att föreningen Gamla Trelleborg vill visa Victoriasalongen för trelleborgarna, så att det blir tillgängligt.

– Tillbyggnaden ska vara färdig och inredd 12 mars nästa år, på Victoriadagen. Jag hoppas att kronprinsessan Victoria vill komma hit och inviga salongen på sin namnsdag.

Brinner för Trelleborg

En tillbyggnad på 300 kvadratmeter kostar förstås, pengar som Bengt Nilsson vill ha tillbaka. Eventuell vinst kan han däremot avstå. Kärleken till hemstaden får gå först.

Bland de många ritningarna plockar Bengt Nilsson fram ritningarna centralstationens nya tillbyggnad Victoriasalongen som ska stå färdig till Victoriadagen 12 mars 2022.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Jamen, jag brinner ju för Trelleborg, det är klart att jag gör det. Min familj bor här, mina barn bor här. Jag vill ju göra det här för Trelleborg. Jag har sagt att det kostar så och så många miljoner att bygga salongen och jag vill ha igen pengarna jag investerar, men jag tänker inte ta ut någon hyra. Det får ligga här gratis.

Bengt Nilsson har hunnit bli 73 år, barnen är på gång in i verksamheten, men än är företagandet för roligt för att han själv ska kliva åt sidan. Alsingevallen grundade han för 20 år sedan. Innan dess jobbade han som el- och rörinstallatör och som vd för Malmöföretaget Prenad. Viktiga erfarenheter för att förstå och värdera byggprocesser, tycker han själv.

Utvecklar Övre och Stadsparkskvarteren

Genom Alsingevallen fortsätter Bengt att investera i hemkommunen. Nybyggen, strategiska fastighetsköp och utvecklingsprojekt på hårdgjorda ytor utgör bolagets kärnverksamhet. Som byggherre väljer Alsingevallen framför allt att gå in i lägenhetsprojekt, och helst hyresrätter.

– Varför då? Jo, risken är mindre. Så länge det är så hög efterfrågan som det är på lägenheter nu så är det en bra strategi. Om ett företag som hyr lokaler av mig flyttar är det inte bra. Det är en stor sak med mycket pengar och det kan drabba ganska hårt. Att du flyttar från din lägenhet klarar jag ekonomiskt, och ofta flyttar ju någon annan in.

När Trelleborg växer är Alsingevallen ett av företagen som är med och utvecklar Trelleborg Övre och Stadsparkskvarteren – ett av de största byggprojekten i Trelleborgs historia.

”Vi har byggt, sålt, och byggt igen”

Bengt Nilsson letar fram en färsk kungörelse från kommunen.

– Det heter kvarteret Bollen. Söder om Folkets park. Jag har länge tyckt att det vore väldigt lämpligt att vi bygger där. Om andra ärenden har tagit tid ibland så måste jag säga att detta är ett av de snabbaste svar vi har fått. Det är helt enormt snabbt av kommunen, det måste jag säga.

Alsingevallen har varit aktiva i ett stort antal projekt i Trelleborg och stått som byggherre för flera. Bengt Nilsson nämner omvandlingen av gamla Centralskolan till hyresrätter, och gamla tennishallen på Engelbrektsgatan 10-12.

Exploatören och byggaren Bengt Nilsson framför Trelleborgs centralstation som han äger genom företaget Alsingevallen. Bengt Nilsson har under tjugo år i hög grad varit delaktig i skapandet av det nya Trelleborg.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Och gamla Norra skolan på Hedvägen där det är vårdcentral idag. Vi har byggt, vi har sålt en del, och vi har byggt igen. Det tillhör spelet. Och nu har vi ju byggt huset ute på Trailern 11, längst ut på Hedvägen. Jag ville göra något bra av den tomten. Bygga porten till Hedvägen. Det finns ju ingen bättre tomt i Trelleborg!

Hur mycket tycker du att Trelleborg bör växa?

– Jag delar kommunens vision om 50 000 invånare, och jag gör det för att jag tycker att vi måste utveckla centrum, vi måste bygga. Med Övre och Sjöstaden får vi mer människor i centrum på ett naturligt sätt. Sjöstaden blir ett enormt viktigt projekt för Trelleborg men det kräver andra spelare än mig. De finns i de stora bolagen, och det är bra. Det finns ingen konkurrens i det. Jag vill bygga där jag känner att det blir riktigt bra, och min ekonomi tillåter en viss gräns och inom den jobbar jag. Alltså, man måste ju känna sina begränsningar! Det är därför jag är lokal.

Du bygger och bygger och bygger. Hur är relationen med kommunen?

– Den är bra. Jag känner många inne på rådhuset, och vet att jag kan prata med dem om något är oklart. Det är den lite mindre stadens fördel. Jag har förstås mycket med kommunen att göra eftersom jag förvärvar byggrätter, och det har ju blivit en del projekt i Trelleborg. Jag har i alla fall byggt minst 15 projekt i Trelleborg. Företaget är ju 20 år gammalt.

Varför ska en exploatör satsa i Trelleborg?

– För det första för att här finns tillgång till mark, och här finns tillgång till skolor, barnomsorg och affärer. Vi har det som krävs för att satsa. Barnomsorgen är utbyggd, och med äldreomsorgen är det likadant, det är inga problem. Vi kan ta hand om både unga och gamla. Och jag tycker också att skolorna är bra.

– Jag vill också lyfta vårt fina läge och vår fantastiska miljö både för den som vill satsa här och för den som vill flytta hit. Söderslätt, våra långa badstränder och våra småbåtshamnar är attraktioner i sig själva.

Och när ska en exploatör slå till?

– Det säger magkänslan. Och som trelleborgare vet jag var jag tycker att jag ska vara och verka. Så mycket kan man väl säga.