Frågan om folkomröstning avgjord i kommunfullmäktige

Publicerad:

Det blir ingen folkomröstning om etableringen av en kriminalvårdsanstalt i Trelleborg. Efter att förslaget röstades ner av en majoritet i kommunstyrelsen den 2 maj, klubbades det definitiva beslutet i kommunfullmäktige den 13 maj.

Ingen folkomröstning om etableringen av en kriminalvårdsanstalt i Trelleborg. Det beslutade kommunfullmäktige under måndagskvällen den 13 maj.

I november i fjor tog Trelleborgs kommun emot 4 337 underskrifter med begäran om en kommunal folkomröstning om en kriminalvårdsanstalt i Trelleborgs kommun. Sedan dess har kommunledningsförvaltningen hanterat ärendet.

Enligt kommunallagen ska minst 10 procent av kommunens röstberättigade stå bakom ett folkinitiativ för att frågan om folkomröstning ska väckas i kommunfullmäktige. Enligt uppgift från Valmyndigheten var antalet röstberättigade i kommunen 36 415 vid det senaste fullmäktigevalet 2022. Det innebär att 3 641 underskrifter krävs för att frågan om folkomröstning ska kunna väckas i kommunfullmäktige.

Den 2 maj tog alltså kommunstyrelsen ställning till en folkomröstning, och det beslut som klubbades där – att det inte blir en folkomröstning – beslutades slutgiltigt i ett extrainsatt kommunfullmäktige den 13 maj.

Beslut om markanvisningsavtal

På kommunstyrelsemötet den 2 maj fattade politikerna även beslut om att godta markanvisningsavtalet som rör den plats där kriminalvårdens anstalt ska ligga, ett beslut som fastställdes på kommunfullmäktigemötet den 13 maj.