Från Stockholms city till lilla Äspö

Publicerad:

Björn, Hannah och deras lilla dotter Viola lämnade familjens lägenhet på Gärdet i Stockholm för att börja ett helt nytt liv på en avstyckad gård nära byn Äspö i Trelleborgs kommun.

Familjen ville leva i en vacker naturmiljö, ha gott om ytor och ett tryggare liv.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

I ett nu byttes ett hektiskt och stressigt liv i Stockholms city mot en betydligt lugnare vardag på den sydskånska slätten. Kontrasten kunde väl knappast vara större? Men det var precis det som paret Björn Lindahl och Hannah Löfmark Ploom längtade efter.

Att det skulle bli just Skåne var ganska självklart, trots att vare sig Björn eller Hannah hade någon nära koppling hit.

– Vi gillar Skåne helt enkelt. Vi gillar det öppna landskapet, lövskogarna och närheten till havet. Det är också nära till Köpenhamn och kontinenten. Stockholm känns faktiskt mycket mer isolerat, konstaterar Björn.

– Vi funderade egentligen aldrig på något annat alternativ, säger Hannah. Min mamma har alltid pratat om att hennes farfars far var från Kvidinge och hennes morfar från Sölvesborg. Så för mig var det helt naturligt att flytta till Skåne.

Ville prova att odla och ha djur

Att både Björn och Hannah dessutom hade jobb, som de bara kunde fortsätta med här nere, gjorde naturligtvis att steget till det nya livet ändå inte var så stort.

– Vi är båda uppväxta i Stockholms innerstad och ville prova att bo på landet, odla och ha djur. Vi tyckte inte heller att Stockholm var en lämplig miljö för barn att växa upp i, säger Björn.

Hannah instämmer och berättar att hon alltid, ända sedan hon var liten, har drömt om ett liv på landet med odling, hund, katter och höns.

– Och den drömmen har hållit sig kvar. Nu med egna barn ville jag kunna ge dem en uppväxt på landet, precis det vi nu har. Och är man odlings- och trädgårdsintresserad så är ju det här ett fantastiskt område. Odlingszon 1 med närhet till många superbra plantskolor.

Viola och hunden Monty trivs i Skåne.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

I dag är familjen utökad med 2-åriga Signhild, hunden Monty och katten Sheila. Här finns också flera påfåglar. Under en tid fanns också hästar på gården men det satte tyvärr Hannahs allergi stopp för.

Men självklart har det inte varit helt enkelt att så totalt byta liv. Allt har för och nackdelar, som Björn säger.

– Det är mycket jobb med en gård men det positiva överväger, helt klart. Här har vi ett helt annat liv mitt i naturen, i stället för asfaltsmiljö och tunnelbanestress. Vi ville leva i en vacker naturmiljö, ha gott om ytor och ett tryggare liv. Det var därför vi flyttade och det har vi nu.

Hannah erkänner att det kan vara svårt som stadsbo att ta sig an lantlivet, att det är en hel del man inte kan så mycket om, till exempel när det gäller odling.

– Det är en stor omställning då man måste lära sig från grunden det som andra här på landet får med sig från första början. Men det är samtidigt väldigt kul att lära sig nya saker och nu börjar vi ju faktiskt kunna en hel del, säger Hannah och skrattar.

Gården där familjen nu bor ligger mitt bland vidsträckta åkrar. När man blickar ut över vidderna så öppnar sig en stor del av himlen.

– Det är något man aldrig ser i stan. Här finns heller inga skogar i vägen som skymmer sikten, poängterar Hannah.

– Visst, vi bor lite avsides men ser ändå flera andra gårdar på avstånd, hur det lyser i fönstren på kvällarna. Så det är absolut inte ensligt. Och så har vi ju närheten till havet förstås. Den fantastiska stranden bara några kilometer bort, ja hela sydkusten. Det är en otrolig livskvalitet. Vi är där i stort sett varje dag under sommaren, ja nästan året runt på promenader med Monty.

En annan stor fördel med livet i Skåne, och som Björn och Hannah ganska snart insåg, är hur nära det är till nästan allt. Trots att de alltså valde att bosätta sig mitt ute på landet. Det är korta resor vart de än ska, till stranden, Klagstorp, Trelleborg, Ystad och ett stort antal andra städer och orter.

– Vi har en elhybridbil och nästan vart vi än ska så kan vi köra på el, även till mitt jobb i Malmö. Men jag jobbar också mycket hemma, även innan corona, berättar Björn.

Hannah som just nu läser på Malmö universitet hoppas också kunna jobba mycket hemma när hon är klar med sin utbildning. Hon tar nu Pågatåget. Det går snabbt och smidigt, en timme från dörr till dörr.

– Till Trelleborg åker vi främst för att handla. Det är en trevlig stad med ett bra utbud av affärer. Det finns också fina parkområden och utbyggnadsplanerna med stadsbebyggelse vid havet är jätteintressanta, säger Björn.

Så att längta tillbaka Stockholm finns inte på kartan.

– Vi älskar det här småskaliga livet. Här finns en helt annan gemenskap. I Stockholm lever man i ett anonymt myller av människor. Och vi är definitivt inte ensamma om den upptäckten. Allt fler inser hur fint det är att bo lantligt i vackra miljöer som här i södra Skåne, avslutar Hannah.

Text: Per-Åke Hultberg

Hanna och Björn valde ett liv på landet med odling och djur, bland annat påfåglar.

Fotograf: Niclas Ingvarsson