Fynd och framtid i Dalköpinge: Grön kriminalvård möter 10 000 år av historia

Publicerad:

I Dalköpinge utanför Trelleborg möts historiska skatter och framtidsvisioner för en hållbar kriminalvård. Arkeologiska fynd från 10 000 år tillbaka bevaras nu när området snart blir hem för en kriminalvårdsanläggning med ambitioner att fokusera på grönska och hållbarhet.

Utgrävningsområdet, som är nästan 200 000 kvadratmeter stort, bär spår från sten- och järnålder.

Den arkeologiska undersökningen inleddes hösten 2023 och avslutades i juli 2024. Samtidigt har infrastrukturen för den nya kriminalvårdsanstalten byggts ut, och detta arbete förväntas vara klart under året. I slutet av 2025 är det planerat att Specialfastigheter tar över fastigheten.

Historien lever vidare i den nya kriminalvårdsanläggningen

De arkeologiska fynden kommer att bevaras och visas upp. En del av dem ska ställas ut på Trelleborgs Museum, där besökare kan få en unik inblick i hur livet såg ut i Dalköpinge för tusentals år sedan.

Kriminalvården har som mål att påminna om platsens historia även när den nya anläggningen står färdig och är i drift. Det finns till exempel tankar om att integrera vissa av fynden i utformningen av anläggningen.

Arkeologerna hittade bland annat en källargrop till ett hus från yngre stenåldern. Foto: Arkeologerna SHM/Sydsvensk Arkeologi AB

Läs mer om de spektakulära fynden från sten- och bronsåldern på trelleborg.se

En hållbar och grön anstalt

Den nya kriminalvårdsanläggningen i Trelleborg har som ambition att sätta fokus på gröna miljöer.

– Vi tror starkt på att grönska kan ha många positiva effekter. Det handlar om hållbarhet, samhällsansvar och att förbättra välmåendet för både personal och intagna, säger Andreas Wallin, kriminalvårdschef för den kommande anstalten.

För att få inspiration till hur en tryggare och grönare anläggning kan utformas har Kriminalvården utökat samarbetet med forskare och universitet. Under våren deltog Andreas Wallin i projektet UrbanFarm2024, som arrangerades av universitetet i Bologna och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. I projektet tävlade studenter om att designa fängelsets trädgårdar och odlingsområden.

Planerna för anstalten inkluderar ett stort växthus och flera rekreationsträdgårdar, där odling ska användas som sysselsättning för de intagna. Till viss del kan dessa odlingar även bidra till att försörja de intagna med färska råvaror.

– Vad vi ska odla är ännu inte helt bestämt, men med växthus kan vi odla året runt. På vintern kan de intagna också sysselsättas med att förädla produkterna från odlingarna, säger Andreas Wallin.

Anderas Wallin är kriminalvårdschef för den nya kriminalvårdsanläggningen i Trelleborg.

Gröna miljöer ökar säkerheten

Fokus på gröna miljöer kan ge flera fördelar, såsom förbättrad hållbarhet och samhällsansvar, samt ökat välmående för både personal och intagna. På lång sikt kan det även förbättra säkerheten.

– I stället för att bara fokusera på säkerhet med taggtråd kan grönska och naturliga miljöer ge väldigt positiva effekter, säger Andreas Wallin.

Forskning från bland annat England visar att fängelser med mer grönska har upp till tio procent färre våldshändelser och fall av självskadebeteenden.

– Tidigare har grönska ofta tagits bort av säkerhetsskäl, men forskning visar att gröna områden kan ge mycket positiva resultat, avslutar Andreas Wallin.

Se skisserna på Trelleborgs nya kriminalvårdsanläggning fredag-lördag 4-5 oktober

Den 4/10 klockan 12-17 samt 5/10 klockan 10-15 kommer Kriminalvårdens trailer att finnas på plats på Stortorget i Trelleborg.

I trailern kommer det att finnas skisser på hur den kommande kriminalvårdsanläggningen i Trelleborg kan komma att se ut.

Personal från Kriminalvården finns på plats för att informera om myndighetens uppdrag, den kommande anläggningen och hur det är att jobba hos dem.

I den 17 meter långa och 23 ton tunga trailern finns också en exakt kopia av en fängelsecell och det finns också möjlighet att gå en virtuell rundvandring i ett fängelse eller häkte.