Pärlan glänser på en sydkust i förvandling

Publicerad:

Trelleborg har många pärlor. En av dem glänser från en vit sandstrand långt borta i öster. I Beddingestrand, ett av kommunens många exploaterings- och utvecklingsområden, ser Katja Jakobson fram emot en stark sommar.

Telefonen ringer ständigt, och Pärlans krögare Katja Jakobson tror på en bra sommarsäsong. "Hela sydkusten har utvecklats starkt under de år jag har bott och verkat här. Här finns stor utvecklingspotential".

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Trelleborg växer – ur flera aspekter. Kommunen närmar sig målet om 50 000 invånare. Orterna blir allt mer intressanta för den som vill exploatera eller utveckla nya verksamheter. Stigande huspriser ger en indikation, liksom mängden byggkranar.

Trelleborg är en tillväxtkommun. Allt fler väljer livskvalitet och den obrutna horisontlinjen, över slättens gula raps eller Östersjöns gråblå vatten. Och under ytan bubblar det av företagsamhet, som på alla platser som upplever en högkonjunktur.

Från Stockholm via världen till Beddingestrand

Katja Jakobson växte upp i Stockholm och tog en sju år lång omväg utomlands innan hon landade i Beddingestrand och på sydkusten 2006. I sanden hittade hon en pärla som legat gömd i närmare 20 år.

Läget var perfekt: mitt i den låga tallskogen, mellan mjuka sanddynor, strävt strandgräs och den blå horisonten låg tillbommade Restaurang Pärlan.

– Det var livet och omständigheterna som fick mig att flytta till just Beddingestrand, och efter flera år tycker jag fortfarande att det är fantastiskt här, säger Katja Jakobson. Du kan bo bra här och du kan utveckla verksamheter.

Pärlan putsades upp genom en varsam renovering som sparade detaljerna och tog tillvara ljuset och utblicken. Den 5 juni 2020 välkomnades de första gästerna.

Stor utvecklingspotential

Att starta restaurangrörelse mitt i en pandemi och dessutom göra det i en lokal där panoramafönstren mot havet inte putsats på decennier kräver mod och en stark tro på platsen – och någon med ekonomiska muskler som vill lyssna, vill satsa, och tycker som du. Katja Jakobson klickade med Pärlans fastighetsägare Verntofta AB.

– Det var viktigt för både Verntofta och mig att restaurangen skulle drivas året om. Jag tror det är nyckeln till att lyckas med Pärlan, tillsammans med hög kvalitet och bra service. Verntofta är en engagerad fastighetsägare med ett utvecklat tänk som går hand i hand med hur jag själv tänker kring restaurangen. De är ofta här och äter och vi har hela tiden en dialog och ett givande samarbete.

Restaurang Pärlan i Beddingestrand ligger inbäddad mellan tallskogen och den långa bryggan ut i Östersjön.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Bilburna besökare som rullar in i Beddingestrand från väster passerar två av Trelleborgs kommuns aktuella exploateringsområden för bostadsbyggande. Även Beddingestrand, i kommunens östra utmarker, växer och utvecklas. I vad som förr var en utpräglad sommarort väljer allt fler att bosätta sig permanent, och marken kring väg 9 är attraktiv.

– Sydkusten har utvecklats starkt under de år jag har bott och verkat här. Och jag tycker att sydkusten har stor utvecklingspotential även för framtiden. Vi har varit lite av en doldis bakom starka varumärken som Näset och Österlen, men här finns stora kvaliteter och möjligheter för den som vill satsa.

Efter två pizzerior, en högersväng och 200 meter på lilla Pärlvägen ligger restaurangen, mellan parkeringen och bryggan ut i havet.

Ambitioner i köket och lokalt i glasen

Ett år har gått sedan nyöppnandet. Ambitionerna var tydliga och väl förankrade med ägaren Verntofta gård som stöttade från början. Pärlan skulle driva verksamhet året om och stå värd för bröllop, konferenser, dans och spelningar. Lunch, a la carté och julbord skulle serveras.

– Första året har varit otroligt intensivt, händelserikt och fantastiskt kul. Det var tufft att öppna mitt i Corona-krisen så klart, men vi har hela tiden haft gäster och fått väldigt mycket positiv feedback. Sommaren var bra och även början på hösten, men därefter blev det svårare allt eftersom restriktionerna blev hårdare och alla planerade konferenser, bröllop och julbord uteblev.

Trots en tuff höst och vinter lever kökets ambitioner med bra lokala råvaror och matlagning från grunden vidare in i år två. Det gör också Pärlans samarbeten med flera av de dryckesproducenter som poppat upp i Trelleborg och Söderslätt i de senaste årens foodie-våg.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med framför allt Hönsinge hantwerksbryggeri som nu har gjort vårt andra egna öl, och även Sydkustens gårdsbryggeri, Hällåkra, Tosterups slott och Solsken finns på våra dryckesmenyer.

Exploateringsområde med tillbakalutad känsla

Eventuella nya restriktioner gör årets sommar svårplanerad, men Katja Jakobson ser möjligheterna. På vägen har hon hjälp av såväl lokala som långväga gäster, Verntofta gård och Trelleborgs kommun. Handläggningen inför starten 2020 var smidig, och dialogen med kommunen flyter bra även nu.

Pärlan renoverades varsamt inför återöppnandet i juni förra året. Katja Jakobson hade en god dialog både med kommunen och med fastighetsägaren Verntofta AB.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Och företagsklimatet i kommunen är bra. Många företagarorganisationer och näringslivsträffar att ta del av, om man hinner. Det märks att hela kusten från Gislöv över Smyge till Beddinge och Skateholm är ett expansivt exploateringsområde, samtidigt är sydkusten fortfarande laid back på ett bra sätt.

– Vi hoppas och tror att den här sommaren kommer bli minst lika välbesökt som den förra, och nu får vi äntligen ha öppet till halv elva. Det var den bästa nyheten vi kunde få. Nu kommer vi hinna med en sittning till och man slipper stressa på gästerna. Från och med juli kommer ju förmodligen också begränsningen på antal sällskap per bord tas bort utomhus. Det kommer också göra en väsentlig skillnad.