Strand, kustskydd och mötesplatser – ett steg närmare en hållbar kuststad

Visionen för Kuststad 2025 har alltid varit tydlig: att förena staden med havet och skapa en attraktiv kuststad för boende och besökare. Med exploateringsavtalet för Västra sjöstaden och den kommande detaljplanens godkännande tar Trelleborg nu sina första konkreta steg mot att förverkliga denna vision.

Västra Sjöstaden planeras inte bara bli en ny stadsdel, utan en plats där alla kan njuta av havet, stranden och nya mötesplatser. Genom att kombinera skyddsvallar, strandfodring och en strandpromenad säkerställs skydd mot stigande havsnivåer och erosion, samtidigt som området får nya rekreationsmöjligheter.

Illustration över Västra sjöstaden. Visionsbild framtagen av Kanozi arkitekter på uppdrag av Serneke/Granitor.
Den första delen av en skyddande vall mellan befintlig strand och bebyggelsen anläggs längs kusten i Västra Sjöstaden. Visionsbild framtagen av Kanozi arkitekter på uppdrag av Granitor/Serneke.

Ett strategiskt skydd för Trelleborg

Kustskyddet är en central del av utvecklingen i Västra sjöstaden och en långsiktig investering i säkerhet och hållbarhet för hela centrala Trelleborg. Skyddsvallen kommer att anläggas med höjden +3,85 och bestå av jordmassor som kläs in i vegetation och på utsidan av skyddsvallen, mot havet, kommer det finnas en stenskoning mellan bebyggelsen och den befintliga stranden. Bakom skyddsvallen kommer det ske en marknivåhöjning som också kommer bidra till att skydda staden och den nya bebyggelsen mot havsnivåhöjningar och översvämningar.

Sektionsskiss kustskydd vall
Illustrationen visar hur vallen integrerar med omgivningen. Nyexploaterat område med marknivå på +3,85 meter över havet. Illustration: Moa Landén, Trelleborgs kommun.

– Kustskyddet är ett skydd för framtiden. Vi tar ansvar för samhällsviktiga verksamheter och infrastruktur både i den befintliga staden och i Västar Sjöstaden, säger Johannes Hagström, hållbarhetsstrateg på Trelleborgs kommun.

En strandpromenad för alla

Utöver att skydda området skapas en strandpromenad ovan på skyddet som ger nya rekreationsytor för allmänheten. Den blir en naturlig mötesplats där boende och besökare kan njuta av havet och samtidigt uppleva en modern, tillgänglig stadsbild.

– Strandpromenaden är både ett tekniskt skydd och en plats för människor att mötas och njuta av havet. Den symboliserar balansen mellan säkerhet och livskvalitet, säger Johannes Hagström.

Visionsbild över Västra sjöstaden, vy från väster.
Visionsbild över Västra sjöstaden, vy från väster. Visionsbild framtagen av Kanozi arkitekter på uppdrag av Granitor/Serneke. Utvecklad av Trelleborgs kommun.

Flera funktioner i ett projekt

Strandpromenaden är utformad för att möta både tekniska och estetiska krav. Den ger skydd mot 100-årshögvatten fram till år 2150 och skapar en attraktiv miljö för människor. Stenskoningen ser till så att marken inte eroderas bort och en höjning på cirka en meter gör området bättre rustat för framtida havsnivåhöjningar.

Översvämning i västra sjöstaden utan vall 2150
Översvämning scenario år 2150, Västra sjöstaden, utan kustskydd.
Översvämning scenario år 2150, Västra sjöstaden, utan kustskydd
Översvämning scenario år 2150, Västra sjöstaden, med kustskydd.

Finansiering och samarbete

Kustskyddet finansieras av både kommunen och exploatörerna Granitor och Serneke i enlighet med tecknade avtal. Exploatörerna bidrar med finansieringen av kustskydden utifrån den nytta som exploatörerna har som fastighetsägare i Västra Sjöstaden. Kostnaderna för kustskyddet ska fördelas utifrån verklig kostnad, men för strandfodringen begränsas exploatörens kostnadsansvar med ett takbelopp.

Kommunen ansvarar också för att skydda samhällsviktig infrastruktur som vägar, skolor, reningsverk och en planerad pumpstation för dagvattenhantering.

Illustration pumpstationen i Västra sjöstaden.
Illustration pumpstationen i Västra sjöstaden.

Framtidssäkrad badvattenkvalitet

En viktig del av projektet är en hållbar hantering av dagvatten. Kommunen planerar att bygga både dagvattendammar som ska rena och fördröja dagvattnet och en pumpstation innanför kustskyddet som ska pumpa ut vattnet till havet. Detta väntas förbättra badvattenkvaliteten och bidra till en bättre miljö.

– När vi tar bort eller gömmer vågbrytarna för att anlägga en strand, kommer problemen med tången att minska. Idag fastnar tången bakom vågbrytarna och ruttnar i vattnet. Med en sandstrand kommer tången att spolas upp på land där den torkar. Då luktar den mindre och blir också lättare att ta bort vid behov, säger Johannes Hagström.

Illustration på västra stranden, framtagen av Sweco.
Illustration på västra stranden, framtagen av Sweco.

Tidplan och nästa steg

Kustskyddsprojektet är nära kopplat till utvecklingen av Västra Sjöstaden. Arbetet med den första etappen av kustskydd inleds efter att detaljplanen fått laga kraft, vilket väntas ske i början av 2025. Skyddsvallen för den första etappen i Västra Sjöstaden kan börja byggas under 2026. Tillståndsprocess för att få anlägga strand pågår och om tillstånd för att få anlägga en strand erhålles så kommer det trots det dröja innan det kan förverkligas.

– Vi är stolta över att Västra Sjöstaden inte bara blir en ny stadsdel, utan också en modell för hur vi kan möta klimatförändringarna på ett hållbart sätt, säger Johannes Hagström.

Med kustskyddet på plats stärker Trelleborg sin position som en modern kuststad där säkerhet, hållbarhet och livskvalitet går hand i hand.