Stort intresse för att delta i arbetet för en levande stadskärna
Publicerad:
Tidigare i veckan samlades fastighetsägare, näringsidkare, tjänstepersoner från kommunen och representanter från Trelleborgs föreningsliv i Parken för att ta nästa steg i satsningen på att utveckla stadskärnan i Trelleborg. Engagemanget var påtagligt och Trelleborgs kommuns näringslivschef Zouhair Arabi Eter berättade inledningsvis att antalet deltagare har ökat för varje träff.
Zouhair Arabi Eter ledde mötet från scenen tillsammans med kommunens operative BID-manager Sahand Kousha. Men flera personer tog plats på scenen och fick berätta om sina tankar.
– Det sprids överallt och gör skillnad i stadskärnan hela tiden, sa Erik Lundström, näringslivspolitiskt kommunalråd, när han kommenterade det påbörjade arbetet. Och vi gör det tillsammans, underströk Erik.
Marcus Ohlsson från Algatans fastighets AB är också representant för Fastighetsägarna. Han är nyligen vald till ordförande för Citysamverkan och ingår i styrgruppen för arbetet med att utveckla stadskärnan, BID (Business improvement district). Marcus var en av personerna som kommenterade arbetet från scenen och underströk hur positivt det är för hela Trelleborg, även om fokus ligger på stadskärnan.
Fokusgruppernas arbeten
Ett av verktygen för arbetet med BID är de fem fokusgrupperna, som ska jobba utifrån områdena: varumärke, utbud, plats, tillgänglighet och trygghet. Under mötet fick representanter för grupperna redogöra och prata fritt om vad de kommit fram till hittills i sina respektive grupper.
Gruppen för tillgänglighet berättade att de tänkt på hur folk rör sig i staden och behovet av att göra stadskärnan tillgänglig och inbjudande så att folk vill vara där.
Gruppen för varumärke berättade att de pratat bland annat om enhetlighet, exempelvis när det gäller skyltning av både gator och lediga lokaler.
Överraskningar
Representanterna för grupperna fick frågan om vad som överraskat dem så här i starten av arbetet. Några av svaren var: det positiva engagemanget hos alla inblandade och samtidigt ”hemmablindheten” – att det är lätt hänt att man blir hemmablind och att alla kan behöva gå ut och verkligen se sig omkring.
Nästa steg
De stora ämnena för fokusgrupperna summerades till skyltning, belysning, helt och rent, samt lediga lokaler och hur de ska skyltas. Nästa steg i processen är att nulägesanalysen ska bli klar, vilket den beräknas vara i slutet på månaden. Den kommer i sin tur ligga till grund för affärsplanen, som ska besvara frågor som: Vem gör vad? Vem bekostar vad? Vad är utmaningarna och hur får vi ihop samverkan?
Redan vid nästa möte för ”steg fyra”, som blir i november, förväntas fokusgrupperna redovisa före-och-efter-bilder för några platser eller delar i sina respektive områden.
– Innan dess vill vi också att alla ”signar up”, som i en avsiktsförklaring, avslutade Zouhair Arabi Eter mötet med. Ni förbinder er inte till något, men det är ändå en underskrift som vi hoppas betyder något.
Årets stadskärna som delmål
Zouhair Arabi Eter påminde också om delmålet för arbetet – att Trelleborg ska prisas som ”Årets stadskärna 2027” och fick stöd från representanterna från Svenska stadskärnor, Inger Alfredsson och Marlene Hassel, som var på plats under mötet.
Bakgrund
Trelleborgs kommun har bjudit in näringsidkare, organisationer, tjänstepersoner, politiker och andra som vill delta, för att med gemensamma krafter utveckla Trelleborgs stadskärna. Tillsammans med organisationen Svenska stadskärnor läggs grunden till en samverkansmodell för att skapa en dynamisk och hållbar plan för stadsutveckling som gynnar både näringsliv och invånare.
Med detta initiativ strävar Trelleborgs kommun efter att skapa en levande och attraktiv stadskärna som är redo att möta framtidens utmaningar.