Anstalten i Trelleborg tar form – småskalighet, säkerhet och gröna miljöer i fokus

Publicerad:

Utformningen av den nya kriminalvårdsanstalten i Trelleborg börjar ta form. Vid en pressträff i Kriminalvårdens trailer visades skisser av den kommande anläggningen. Med hållbarhet och gröna miljöer som ledstjärnor skapas en tryggare miljö för både personal och intagna.

Gisela Öst, kommundirektör, och Andreas Wallin, kriminalvårdschef. Foto: Niclas Ingvarsson, Trelleborgs kommun.

Småskalighet och naturlig integration med omgivningen

Byggnaderna har utformats med varierande höjd och skala för att ge en småskalig känsla och integrera anläggningen i omgivningen. De gröna dungar som planeras runt anläggningen förstärker detta. Kriminalvårdschefen Andreas Wallin förklarar:

– Målet är att anläggningen ska ge ett sympatiskt intryck och kännas som en naturlig fortsättning på staden.

Skiss på hur den nya anläggningens entré kan komma att se ut. Bautastenen som är tänkt att placeras vid entrén kommer från de arkeologiska utgrävningarna på anstaltstomten. Illustration Krook och Tjäder.
Med omgivande grönska är målet att anstalten ska smälta in i landskapet. Illustration Krook och Tjäder.<br />

Gröna miljöer förbättrar säkerheten och välmåendet

Den nya anstalten lägger stort fokus på grönska och hållbarhet. Planerna inkluderar rekreationsträdgårdar och ett växthus, där odling ska fungera som sysselsättning för de intagna. Andreas Wallin betonar de positiva effekterna av gröna miljöer:

– Vi tror starkt på att grönska kan ha många positiva effekter. Det handlar om hållbarhet, samhällsansvar och att förbättra välmåendet för både personal och intagna.

Forskning visar att fängelser med mer grönska har upp till tio procent färre våldshändelser och fall av självskadebeteende. Dessa insikter ligger till grund för utformningen, där grönska inte bara skapar en lugnare atmosfär utan även ökar säkerheten.

Skiss från de exteriöra miljöerna. Illustration Krook och Tjäder.

Bykänsla och tidlösa material

För att undvika att anläggningen uppfattas som en stor institution har man valt att designa byggnaderna småskaligt och använda naturliga, hållbara material. Många har uttryckt oro för att anläggningen skulle bli en stor, grå betongkloss, men istället har ett mer inbjudande och byliknande koncept tagits fram.

– Vi vet att det funnits funderingar och farhågor kring anläggningen, och nu vill vi vara transparenta med vad vi planerar. Min förhoppning är att man ska känna stolthet över anstalten, säger Andreas Wallin.

Variation i höjd och skala ska ge anläggningen en känsla av småskalighet. Illustrationer: Arkitektbyrån Krook och Tjäder

Politiskt stöd för utvecklingen

Etableringen av den nya kriminalvårdsanstalten i Trelleborg har fått starkt stöd från kommunens ledning. Kommundirektör Gisela Öst lyfter fram satsningens betydelse för kommunens utveckling:

– Jag är glad att stå här idag och tala om de möjligheter som uppstår i och med etableringen av en kriminalvårdsanläggning i vår kommun. Särskilt spännande är det att se hur den nya anläggningen fokuserar på gröna miljöer, vilket går helt i linje med Trelleborgs mål att växa och utvecklas hållbart, säger Gisela Öst.

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Andersson lyfter också fram etableringens betydelse för jobb och näringsliv:

– Varje etablering som skapar fler jobb i kommunen är ett steg framåt. En kriminalvårdsanläggning kan också stärka vårt lokala näringsliv och öppna dörren för fler företagsetableringar och utbildningstillfällen.

Fakta om Kriminalvården

Kriminalvården växer. På 10 år är ambitionen att antal platser ska tredubblas under den närmaste 10 årsperioden – från dagens 9 000 platser till 27 000 platser 2034. Det innebär även att Kriminalvården kommer att anställa 15 000 nya medarbetare. I Region Syd (Skåne och Blekinge) växer kriminalvården med över 2 000 nya platser, vilket kommer att ge 1 500 nya medarbetare

Kriminalvården gör uppemot 900 rekryteringar per år i region Syd och förutom anstalten i Trelleborg planeras nya eller utbyggda anstalter i Kristianstad, Ystad, Eslöv och i Malmö.