Organisationsjustering stärker Trelleborgs framtida utveckling

Trelleborgs kommun har genomfört en organisationsjustering för Tillväxt- och näringslivsavdelningen. Förändringarna, som började gälla den 1 januari 2025, syftar till att anpassa organisationen för att bättre möta framtidens behov och möjligheter i linje med kommunens strategiska mål och nya projekt.

Tillväxt- och näringslivsavdelningen ansvarar för flera av kommunens mest strategiska områden, som näringslivsutveckling, mark- och exploatering, hållbarhet och stora stadsutvecklingsprojekt som Kuststadsprojektet. Den justerade organisationen är utformad för att effektivisera arbetet och samtidigt skapa utrymme för nya och omfattande projekt.

Bland de nya satsningarna finns Vision Trelleborg 2040, en långsiktig plan för kommunens utveckling, samt investeringar i stadskärnan, Västra Handelsområdet och en näringslivsgala.

Ny roll och förändringar inom avdelningen

En av de största förändringarna är införandet av en ny roll som biträdande avdelningschef. Rollen är tidsbegränsad till två år och fokuserar på att stärka det strategiska arbetet, särskilt kopplat till Vision Trelleborg 2040. För att upprätthålla kontinuiteten inom hållbarhetsarbetet har en ny tillförordnad chef för hållbar utveckling utsetts, och en teamledarroll införts som förstärkning på enheten.

– Vi behöver en tydlig struktur och riktning för att kunna genomföra våra långsiktiga planer och skapa förutsättningar för tillväxt, säger tillväxt- och näringslivsdirektör Christian Dahl.

Samordning av näringslivsarbetet

För att skapa en mer enhetlig struktur har näringslivsarbetet inom kommunen samordnats ytterligare. Två tjänster som tidigare varit placerade inom Arbetsmarknadsförvaltningen har flyttats till tillväxt- och näringslivsavdelningen. Detta stärker kommunens förmåga att möta näringslivets behov och ger en tydligare organisation.

Fokus på genomförande i Kuststadsprojektet

Kuststadsprojektet, som nu går in i en genomförandefas, har fått en ny organisatorisk placering. Ansvar för projektets helhet ligger nu hos mark- och exploateringsenheten, medan delprojekten – Västra Sjöstaden, Sjöstaden, Business Center Trelleborg och Ringvägen – drivs av respektive projektledare.

– Den samordnande rollen som projektledare för hela Kuststadsprojektet kommer inte längre att finnas organisatoriskt. Istället stärker vi projektets genomförandefas genom en tydligare struktur, säger Christian Dahl.

Håkan Otterström, som tidigare varit projektledare för Kuststadsprojektet, har spelat en nyckelroll i att skapa samarbetet med externa exploatörer och i bolagsbildningen för Ankarpartnerbolaget. Han kommer att stanna kvar fram till halvårsskiftet eller tills en ny delprojektledare för Sjöstaden har rekryterats, för att säkerställa en smidig övergång och kontinuitet i projektet.

– Det är avgörande att vi behåller kontinuiteten i arbetet med Ankarpartnerbolaget, där externa aktörer kommer att tillträda under våren och driva utvecklingen av en tredjedel av Sjöstaden. Arbetet med detaljplanen för området påbörjas också under 2025, vilket är en viktig milstolpe, säger Christian Dahl.

Vision 2040 – en framtidsbild för Trelleborg

Ett av de viktigaste nya uppdragen är Vision Trelleborg 2040, som ska skapa en gemensam riktning för kommunens långsiktiga utveckling. Visionen ger ett helhetsgrepp om tillväxt, långsiktiga investeringar, hållbar utveckling och näringslivsutveckling, samt framtida etableringar. Den omfattar också områden som demografi, digital transformation och kompetensförsörjning.

Visionsarbetet har hittills följt samma linjer som Kuststadsprojektet, men nu finns ett behov av att ta fram en bredare vision som omfattar hela kommunen och sträcker sig fram till 2040.

– Visionen är ett av våra viktigaste strategiska verktyg. Den hjälper oss att navigera mot en hållbar framtid, tydliggör behovet av förändringar och gör Trelleborg till en ännu mer attraktiv plats för både företag och invånare, säger Christian Dahl.