Innovativt kustskydd skyddar både befintlig och ny bebyggelse

Publicerad:

Det är mycket som måste fungera när Trelleborg omvandlas till kuststad. Både de nya bostäderna i Sjöstaden och Västra Sjöstaden samt den befintliga bebyggelsen i stadskärnan måste skyddas mot ett stigande hav och Johannes Hagström, hållbarhetsstrateg vid Trelleborgs kommun, berättar om visionerna för den hållbara framtiden:

– Steg 1 är en marknivåhöjning. Målet är att också anlägga en sandstrand och en park framför Västra Sjöstaden och en bit västerut, med stor biologisk mångfald, dagvattenrening och möjlighet till rekreation. Vi har gjort utredningar för hela kuststräckan, baserad på klimatförändringarnas påverkan, och kartlagt tiden för när de olika stegen i klimatanpassningen måste göras.

Höjd marknivå i de nya stadsdelarna blir skydd för hela staden.

Fotograf: Sydväst arkitektur och landskap och &Rundqvist

Ännu är man i ett tidigt skede, och med hjälp av konsulter tar man fram naturbaserade lösningar och utvecklar metoder som redan finns. Och det är många utmaningar som ska mötas.

– Vi måste till exempel bygga på lämplig mark. Kommunens förslag är att höja marknivån till 3, 85 meter över nuvarande havsvattennivå för att klara byggnadernas livslängd på omkring 100 år. Vi reserverar också ytterligare plats så att vi kan bygga på marknivåhöjningen ytterligare när det kan behövas. Havsnivåerna kommer fortsätta stiga i flera hundra år, det kan också visa sig att havsnivåerna kommer stiga mer än vad dagens prognoser säger eller att tillfälliga extremhögvatten blir mycket vanligare än idag, säger Johannes Hagström.

– Samtidigt måste vi vara säkra på att vi kan ta hand om regnvatten, skyfall och så vidare. Där jobbar tekniska serviceförvaltningen intensivt för att hitta hållbara lösningar, avslutar Johannes Hagström.