Justerad sträckning av västra Ringvägen

Publicerad:

Under sommaren kommer Trelleborgs kommun att inleda förhandling med markägare längs den västra delen av den planerade ringvägen. Detaljplanen för västra Ringvägen har varit ute på samråd och vägsträckningen har efter det justerats.

– Vi har tagit till oss av de synpunkter vi fått när detaljplanen varit ute på samråd och justerat vägsträckningen av den planerade västra Ringvägen efter det, berättar Christopher Kolbjörnsen, projektledare för västra och östra Ringvägen samt hamninfart/evakueringsväg.

En ringväg runt staden är en förutsättning för ny bebyggelse i gamla hamnområdet

En ringväg som leder trafiken runt staden och östlig hamninfart med tillhörande lastbilsuppställning utanför hamnområdet är en förutsättning för att Trelleborgs kommun på bästa sätt ska kunna utnyttja ytorna som Trelleborgs Hamn lämnar när verksamheten flyttas åt sydost.

– Förra året upphävde Mark och miljödomstolen detaljplanen för östra Ringvägen eftersom kommunen inte tillräckligt tydligt redogjort för hur naturvärden längs den planerade vägen skulle påverkas. Detaljplanearbetet med östra Ringvägen fortsätter och nya artskyddsutredningar pågår, berättar Håkan Otterström, projektledare för Kuststadsprojektet.

Nu inleds förhandlingar med markägare längs den västra Ringvägen. Den västra ringvägen ska börja vid Maglarpsrondellen och i fortsätta i nordostlig riktning, korsa slätten över Ståstorpsån och Tommarpsvägen innan den ansluter till väg 108 vid den nya brandstationen.

Till skillnad från den östliga ringvägen räknar Trelleborgs kommun inte med att behöva köpa in bostäder utan endast jordbruksmark.