Nästa fas i samarbetet mellan Trafikverket och Trelleborgs kommun kring ringväg och hamninfart

Publicerad:

Trafikverket och Trelleborgs kommun är överens om att den avsiktsförklaring om samarbete mellan parterna som gjordes 2020 ska upphävas. Trafikverket och Trelleborgs kommun kommer fortsatt arbeta tillsammans för att en ny kommunal ringväg och östlig hamnanslutning ska bli så optimal som möjligt utifrån både ett lokalt och ett övergripande perspektiv.

När Trelleborgs hamn flyttar österut frigörs centrumnära, stationsnära och havsnära ytor som Trelleborgs kommun vill utveckla till nya stadsdelar.

Nästa fas i samarbetet

Trafikverket uppfattar Trelleborgs kommuns tydliga ambition att bygga en ny östlig hamnanslutning och leda hamntrafiken via en ny ringväg runt tätorten för att kunna förverkliga sina planer på omvandling av det gamla hamnområdet förklarar Lennart Andersson, direktör på Trafikverket Syd.

– En ny ringväg och en östlig hamninfart utgör inte ett väsentligt statligt intresse, men Trafikverket varken vill eller kan hindra kommunens utvecklingsplaner. Inom ramen för planmonopolet är Trelleborgs kommun, under förutsättning att bland annat riksintressen tillgodoses, i sin fulla rätt att besluta om stadens utveckling.

Tills en ny anslutning till hamnen finns har Trafikverket och Trelleborgs kommun ett gemensamt intresse och ansvar för att den befintliga hamnanslutningen i väster via E6 och Travemündeallén värnas och utvecklas för att möta behoven på kapacitet och framkomlighet för hamnens trafik, förklarar Lennart Andersson vidare.

Gott samarbete och bra dialog

Sedan kommunfullmäktiges beslut har dialogen mellan Trelleborgs kommun och Trafikverket fördjupats. Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun, förklarar att parterna idag har ett medfinansierings- och samverkansavtal och ett gott samarbete i framtagandet av bygghandlingar och projektering av anslutningar till statligt vägnät, varför avsiktsförklaringen från 2020 är överspelad.

Vi har ett gott samarbete och en bra dialog med Trafikverket och samarbetar för att anpassa anslutningarna av Östra ringvägen och östra hamninfarten till det statliga vägnätet.

Den föreslagna hävningen av avsiktsförklaringen mellan Trafikverket och kommunen förutsätter ett beslut i Kommunfullmäktige. Efter styrgruppens rekommendation kommer ärendet att gå vidare i kommunens ordinarie beslutsprocess.

Bakgrund

Stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025 innebär satsningar på näringsliv, infrastruktur och cirka 7 000 nya bostäder i havsnära läge. Projektet utvecklar Trelleborgs potential, utnyttjar kommunens strategiska läge och tar ett helhetsgrepp för att staden ska återfå kontakten med havet.

En ringväg som leder trafiken runt staden och östlig hamninfart med tillhörande lastbilsuppställning utanför hamnområdet är en förutsättning för att Trelleborgs kommun på bästa sätt ska kunna utnyttja ytorna som Trelleborgs Hamn lämnar när verksamheten flyttas åt sydost.

Arbete med att ta fram ny detaljplan för Östra ringvägen pågår och beräknas kunna antas 2024.

Parallellt fortsätter planeringen av den Västra delen av ringvägen. Sträckningen av Västra ringvägen beslutades i kommunfullmäktige i mars 2021.

I december 2022 beviljades Trelleborgs kommun EU-medel för planeringen av Västra ringvägen. Detaljplanen var ute på samråd i juni 2023 och ska gå ut på granskning under 2024. En ansökan om finansiering från EU för byggnation av Östra ringvägen är inlämnad.