Metod, syfte och mål
Avtalet innebär att Trelleborgs kommun tillsammans med ett brett nätverk av intressenter får hjälp av Svenska stadskärnor att lägga grunden till en samverkansmodell, som i sin tur kan mynna ut i en dynamisk och hållbar stadsutveckling som gynnar både näringsliv och invånare.
Modellen för det kommande arbetet syftar till att stärka olika samverkansprocesser med hänsyn till intressenternas medverkan och insatser. Intressenterna är exempelvis kommunen och dess olika förvaltningar och bolag, olika fastighetsägare, handel och service, hotell, restauranger, kultursektor, turism-, besöks- och rekreationsnäringar med flera. Det innebär att parter som involveras samtidigt kan vara konkurrenter och kollegor som representerar såväl privata, offentliga som ideella organisationer.
Modellen för arbetet kallas Business improvement district, BID, och har tidigare genomförts i en rad andra svenska städer och orter.
Målinriktat arbete
Svenska stadskärnors modell handlar om organiserad samverkan mellan offentlig och privat sektor där man på ett tidigt stadium i processen ska enas kring en gemensam målbild och vision för arbetet med stadskärnan. Dessutom ska affärsplan upprättas med finansieringsmodell och tillhörande budget.
– Målformuleringen ska vi sätta tillsammans i samverkan, men att vi vill få till en trivsam, trygg och levande stadskärna i Trelleborg är förstås uppenbart, säger Erik Lundström, näringslivspolitiskt kommunalråd. Genom avtalet vi nu gått in i finns möjlighet att söka till priset för ”Årets stadskärna”.