Första huset på Övre i Trelleborg inflyttningsklart

Publicerad:

Det är nästan lite historiskt. Det första huset inom området Övre och Stadsparkskvarteren är färdigbyggt och de första hyresgästerna flyttar in i början på november. Planprogrammet för området godkändes 2018 och byggandet i övriga området pågår för fullt. Med färdigställande och inflyttning i det så kallade Tornhuset börjar området på allvar ta form.

Tornhuset är det första huset att bli inflyttningsklart inom området Övre och Stadsparkskvarteren.

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Visioner blir verklighet

Fredrik Magnusson, planarkitekt på Trelleborgs kommun, arbetade under en lång period med framtagandet av planprogrammet och detaljplanerna för området.

– Det är intressant att följa områdets utveckling och se hur väl visionerna i planprogrammet stämmer överens med hur det verkligen blir till slut, säger Fredrik, när en grupp tjänstepersoner från kommunen bjuds in för en förhandsvisning av de färdiga lägenheterna i Tornhuset.

Påkostade hyresrätter

Mikael Dahlqvist, representant från fastighetsägaren Hyresfastigheter, visar runt i Tornhuset på Övre i Trelleborg. Huset erbjuder yteffektiva och påkostade hyresrätter, i lägenheter med ett till fem rum. Huset har sju våningar och högst upp stoltserar femrummaren med bastu och en magnifik utsikt. Alla lägenheterna har högt i tak och fina, lite lyxiga materialval.

– Det är verkligen roligt att vi kommit så här långt nu och att lägenheterna håller en sådan hög kvalitet. De flesta av lägenheterna är uthyrda, men inte riktigt alla, berättar Mikael Dahlqvist på Hyresbostäder. Huset har även en till två lokaler för verksamheter i bottenplan. Förhoppningsvis hittar vi inom kort rätt hyrestagare som vill satsa på detta centrala läge utmed den kommande utvidgningen av Stadsparken, säger Mikael.

Området runt huset är idag mest en byggarbetsplats, men kommer så småningom att kännetecknas av moderna citynära, bostäder med den utbyggda stadsparken som granne.

Flera byggen pågår

Ytterligare ett par byggprojekt är startade inom området. Trelleborgshems bostadshus beräknas stå klara först i slutet på 2024, medan Granitors har planerad inflyttning till våren. Fler byggrätter är markanvisade och byggstart förväntas inom några år. Häromdagen meddelades att Trelleborgshem köper byggrätten just söder om Parken från Alsingevallen, ett bostadsprojekt som även kommer att erbjuda parkeringsplatser vilket bidrar till att minska trycket på parkeringsmöjligheterna i centrala Trelleborg.

Förtätningsprojekt

Planområdet Övre och Stadsparkskvarteren är det största stadsutvecklingsprojektet i Trelleborg under lång tid. Det är ett förtätningsprojekt som kommer att binda ihop de norra delarna av staden med de mer centrala. Trelleborg Övre har förut varit både tåg- och busstationsområde. Även tomten där gasverket en gång låg ingår i planområdet. Fullt utbyggt beräknas Övre och Stadsparkskvarteren innehålla cirka 700 bostäder med inslag av verksamhetslokaler på strategiska platser, ett mobilitetshus samt en förskola.

I planprogrammet ingår också att utvidga Stadsparken norrut med en unik temalekplats. Lekplatsen kommer att ha temat ”Hela havet stormar” och erbjuda utmaningar och lek för barn i alla åldrar. Inom temalekplatsen kommer det även finnas grönytor och sittplatser med möjlighet för vila och återhämtning.

Läs mer

Övre och Stadsparkskvarteren

Stadsomvandling på Övre och Stadsparkskvarteren i Trelleborg (Trelleborg växer)

Fotograf: Niclas Ingvarsson