Västra Sjöstaden – exploatörer ser stor potential

Publicerad:

Sand mellan tårna, havsbris och picknickpaus. Promenader i vattenbryn, solnedgångar och dopp i havet ett stenkast från centrum. I samarbete med Trelleborgs kommun satsar fastighetsägarna Midroc och Serneke på att omvandla det gamla industriområdet vid hamnen till något nytt; Västra Sjöstaden. Här skapas nya möjligheter och nya kvarter – för alla i staden att ta del av.

En ny stadsdel, tillgänglig för alla, med bostäder, service och en nyanlagd sandstrand ska växa fram ur dagens industriområde.

Fotograf: Kanozi Arkitekter

Målsättningen är att skapa en öppen och dynamisk stadsdel som ger hela Trelleborg tillgång till havet och en ny, stadsnära strand. Med varierande arkitektur, kvarterskänsla, levande stråk längs vattnet och vindsäkra gator för spralliga barn.

I Västra Sjöstaden bor du centrumnära med Trelleborgs mysiga stadskärna runt knuten. ICA finns sedan tidigare mitt i området så det är lätt att springa ner och handla när mjölken är slut, eller bära hem flera kassar.

– ICA Fastigheter är positiva till kommunens utvecklingsplaner av Västra Sjöstaden, som kommer bidra till att skapa fler livfulla och trygga mötesplatser i Trelleborg.  Vi ser stor potential i platsen och ser fram emot att bidra till platsens utveckling längre fram i projektet, säger Catarina Ekberg, chef Projektutveckling ICA Fastigheter.

Perfekt pendlarläge

Det som planeras är alltså en idyllisk plats vid havet, på perfekt pendlarläge till både jobb och storstadsliv. På mindre än en timme är du på kontoret eller restaurangen i Köpenhamn. På 30 minuter är du i Malmö, och vill du fortsätta sitter du bara kvar och kommer enkelt till både Lund och Helsingborg. Den nya centralstationen i Trelleborg är ett nav för alla som reser med bil, cykel och tåg.

– Vi ska lyfta ett bortglömt område till en hejdundrande stadsdel som inte bara är ovanlig i Sverige – utan i hela Europa. För det vi kallar Västra Sjöstaden har riktig potential. Tillsammans ger Serneke och Midroc nytt liv till Trelleborgs strandremsa. Läget finns, nu ska vi ta tillvara på det och göra Trelleborgs mest eftertraktade bostäder och en stadsdel där du kan leva, arbeta och besöka, säger Jonas Håkansson, vd Serneke Midroc Holding AB.

Vill göra skillnad

Exploatörernas satsning på Västra Sjöstaden kommer inte bara att resultera i nya bostadskvarter. Området blir den nya bilden av Trelleborg, både symboliskt och genom att platsen blir det första man ser när man kommer till staden från exempelvis Malmö.

– Trelleborg har ett unikt läge! Här har du närhet till både hav och natur. Samtidigt finns här mycket goda kommunikationsmöjligheter, vilket gör att du enkelt kan ta dig vidare till både Malmö och Köpenhamn. Att det dessutom finns ett färjeläge med båttrafik till övriga Europa gör Trelleborg till något alldeles utöver det extra. Det unika i just Västra Sjöstaden blir närheten till stranden och det strandliv vi ser kommer att vara här, säger Jonas Håkansson.

Varför satsar ni i Trelleborg?

– För att vi tror vi kan göra skillnad och bidra med något nytt som kan ge värde både för invånarna, och för besökare. Här bygger vi ett nytt rum i staden. Vi öppnar upp ett unikt läge, som tidigare inte varit tillgängligt.  Med rätt utformade bostäder kommer vi kunna locka folk från både från Trelleborg, Vellinge och Malmö.

Med andra ord; Midroc och Serneke ser potentialen i Trelleborg – och är beredda att satsa. Det är här och nu den långsiktigt hållbara tillväxtresan mot framtidens Trelleborg börjar.