Sydligaste udden ska bli en plats man måste se

Publicerad:

När Trelleborg storsatsar framåt är Sveriges sydligaste udde en självklar turistattraktion. Men ingenting skulle vara möjligt utan Kerstin Fremberg, som skänkt byggnaderna och marken på Sveriges sydligaste udde till en stiftelse som ska vårda och förvalta kulturarvet för all framtid.

– Tack vare Kerstin har vi fått möjlighet att göra Sveriges sydligaste udde till en plats där det förflutna möter framtiden, säger Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande.

Byggnaderna och marken på Sveriges sydligaste udde har skänts till en stiftelse som ska vårda och förvalta kulturarvet för all framtid.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Här ska alla besökare kunna hitta något som attraherar. Men det handlar inte om att kommersialisera platsen utan om att lyfta det unika som finns där. Naturen, de gamla kalkugnarna, kalkbrottet med sitt fågel- och insektsliv, den goda maten. Vi ska inte förvanska historien utan se till att den hålls levande in i framtiden, fortsätter Mikael Rubin.

Det råder stark enighet i kommunen om planerna för sydligaste udden och man har redan börjat inventera och se över platsen.

– Kerstin Fremberg vill ha liv och rörelse på platsen och vi ska se till att det målet uppfylls. Vi vill att Sveriges sydligaste udde ska bli en plats man måste se om man besöker Sverige och Skåne, avslutar Mikael Rubin.

Statyn Famntaget vid hamnen i Smyge.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Smyge fyr.

Fotograf: Niclas Ingvarsson