Trelleborg har ett attraktivt och rikt kulturliv

När Trelleborg växer, växer också manegen för konstnärerna i Trelleborgs kommun. Under hösten 2022 var Christina Ganslandt första konstnär att ställa ut sina verk i Trelleborgs rådhus.
– Jag tycker att det är så roligt att medborgarna får tillgång till den lokala konsten, säger hon.

I Christina Ganslandts konst är Trelleborg och Trelleborgs kommun ständigt närvarande.

Fotograf: Hybrid State

Christina Ganslandt är född och uppvuxen i Maglarps socken på Söderslätt i Trelleborgs kommun, och har haft ett stort intresse för konst sedan hon var barn. I hennes konst är Trelleborg och Trelleborgs kommun ständigt närvarande, kärleken till hembygden med dess byar och fiskelägen märks tydligt i hennes oljemålningar.

– Eftersom jag alltid har bott på den västra kanten av Trelleborg har jag återskapat många motiv därifrån i min konst, säger Christina.

Hon har under många år arbetat som lärare, men kombinerar nu sin konst med att arbeta i en secondhandbutik inne i Trelleborg. Dit har hon tagit med sig intresset för konst och litteratur, eftersom hon anser att det historiska perspektivet är en viktig väg in i framtiden. Under hösten 2022 fick hon som första konstnär möjlighet att ställa ut sina bilder i Trelleborgs rådhus, en arena där hon nådde en stor publik.

Ett rikt kulturliv när Trelleborg växer

– Det blåser positiva vindar i staden, Trelleborg växer, och det jag uppskattar mest med stadsutvecklingen är att tillgängligheten blir bättre. Det är positivt för staden att den drar till sig nya invånare och verksamheter, och jag hoppas verkligen att också kulturlivet kan leva vidare och växa ytterligare, säger hon.

– Vi har ett attraktivt och rikt kulturliv i Trelleborg, med flera föreningar och en omtyckt konstskola.

Hon är stolt över det lokala kulturlivet, vare sig det handlar om musik, litteratur, teater eller konst. Hon pratar varmt om traditionellt måleri, men också om de vackra blomsterarrangemang och planteringar som syns runt om i Trelleborgs kommun.

Träd och växter ger Trelleborg värme

– Jag älskar träden! Kastanjerna på Gamla torg och palmerna vid hamnen är roliga och ger Trelleborg en egen touch.

– Jag tycker också om växtligheten. Hela kommunen kantas av vackra blomsteranläggningar och det är viktigt att vi slår vakt om det, precis som vi ska slå vakt om vårt musikliv och vår konst. Jag är lyckligt lottad som får vara en del i någonting som engagerar många människor i vår stad och det ger Trelleborg en värme.

Kan du förklara vad det är som gör att du känner den värmen och stoltheten för Trelleborg?

– I Trelleborg bryr vi oss, vi hälsar på varandra och det skapar en tillhörighet och en värme. Ett leende är så viktigt, och det är människorna som gör en stad attraktiv.

Vi har ett attraktivt och rikt kulturliv i Trelleborg, med flera föreningar och en omtyckt konstskola, säger Christina Ganslandt.

Fotograf: Hybrid State

Kommunledningsförvaltningen