Trelleborg växer och lockar nya invånare från när och fjärran

Kusten, närheten till kontinenten och attraktivt pendlingsavstånd till storstäder på båda sidor om Öresund lockar nya invånare till Trelleborg. En del av dem är hemvändare, andra har hittat en ny plats att göra till sitt hem. Mäklaren Carolina Lindsjö vet varför.

– Trelleborg växer, förklarar hon. All positiv stadsutveckling som pågår här lockar människor från både Sverige och Danmark.

Fastighetsmäklaren Carolina Lindsjö ser hur intresset för att bo och verka i Trelleborg växer.

Fotograf: Hybrid State

Som nyutexaminerad fastighetsmäklare vände Carolina Lindsjö åter till hemstaden Trelleborg för lite mer än 15 år sedan. Idag äger och driver hon mäklarföretag med Trelleborgs kommun som bas. Genom sitt yrke ser Carolina varje dag hur kommunen förändras och utvecklas till en attraktiv del av öresundsregionen, Intresset för att bo och verka i Trelleborg växer, och som yrkesperson med rötterna i staden upplever hon att trelleborgarna uttrycker en allt större stolthet för sin hemkommun.

Det syns i statistiken. Intresset för att flytta till Trelleborg har ökat under hennes tid som mäklare. Mängden kunder från andra delar av Sverige och från Danmark som väljer att flytta till Trelleborg ökar hela tiden.

Utbud och närhet föder stolthet

– Många av våra kunder kommer utifrån och de vill kunna pendla till Malmö, Lund eller Vellinge. Vi har även kunder från andra sidan Öresund som väljer att bosätta sig i Sverige för att minska pendlingstiden till jobbet på andra sidan bron, berättar hon.

Själv uppskattar hon närheten i Trelleborg, att det går snabbt att utföra vardagens ärenden och att det också går snabbt att ta sig till större städer i närheten eller till andra delar av Skåne.

– Jag är stolt över det utbud som erbjuds i Trelleborg. Det går snabbt att få den förskoleplats eller skolplats som man önskar, att det finns fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna. Det är saker som gör Trelleborg väldigt attraktivt, säger Carolina.

– Sedan finns det en betydligt bättre prisbild här än i andra skånska kommuner, men pendlingsavståndet är det samma samtidigt som du får den underbara kusten och stränderna på köpet.

Attraktiv knutpunkt

Carolina pekar på den omfattande stadsutvecklingen med utbyggnaden av hamnen och den nya kuststaden som viktiga delar när Trelleborg växer. Det gör staden attraktiv för både barnfamiljer, företag och människor mitt i karriären, men även för pensionärer som byter hus mot lägenhet för att kunna förverkliga drömmen om att resa och därför vill ha en närhet till kontinenten. Faktum är att det går nästan lika snabbt att resa med färjan till Tyskland som det tar att åka till Stockholm.

– Trelleborg är en attraktiv knutpunkt, säger Carolina. Det tar inte mer än 15 minuter att cykla genom staden, det går lätt att pendla med bil eller med tåg, eller ta färjan över Östersjön. Allt är nära, alltid.

Trelleborg växer

Prisutvecklingen på bostadsrätter i Trelleborg har de senaste 20 åren haft en uppgång med 1 475 procent och de kommande åren planeras många stora nybyggnationer. Bara inom ramen för stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025 byggs närmare 7 000 nya bostäder i ett havsnära läge.

– Många unga familjer vill flytta till Trelleborgs kommun. De har bra jobb och letar efter ett boende inom pendlingsavstånd, nära kusten och med bra skolor. När det nu byggs många nya lägenheter öppnar det upp möjligheter för de som i dag äger ett hus i Trelleborg att kunna ta nästa steg i bostadskarusellen, säger Carolina Lindsjö

– Många av våra kunder som flyttat till Trelleborgs kommun är oerhört positiva och nöjda med sitt nya hem. De känner att det händer mycket i staden, att det finns ett driv och en positiv utveckling. Alla trelleborgare bör känna en stolthet över sin stad!

När det nu byggs många nya lägenheter öppnar det upp möjligheter för de som i dag äger ett hus i Trelleborg att kunna ta nästa steg i bostadskarusellen, säger Carolina Lindsjö.

Fotograf: Hybrid State

Kommunledningsförvaltningen